Komentar

Brez prave strategije

Brez prave strategije
Brez prave strategije
  15.11.2013  |  07:00
Čas branja: 2 min
Paradigma ponovnega vklopa imunskega odziva, ki ga je malignom sposoben »izklopiti« tudi s pomočjo receptorskih »stikal«, je trenutno zelo vroča.

Sun Tsu (Umetnost vojskovanja): »Dobra taktika brez prave strategije vodi v poraz.«

S temi besedami je dr. Tony Mok, agilni novi predsednik Mednarodnega združenja za raziskave na področju raka na pljučih (IASLC), uvodni govornik na svetovnem kongresu o raku na pljučih, opisal globalne razmere na področju obravnave pljučnega raka. Z odsotnostjo strategije je imel v mislih nesmiselno trošenje milijard, ki so večinoma posledica nekoordiniranega načrtovanja kliničnih raziskav in razvoja tako imenovanih zdravil me too. Njegova kritičnost do razbohotene industrije zdravil je na mestu. Vsaj toliko denarja, kot ga posrkajo raziskovalni oddelki farmacevtskih družb, pa izgine tudi v njihovih marketinških aktivnostih. Izgovor, da gre zgolj za informiranje uporabnikov, ne drži več vode. Če ponujaš bolj ali manj enak produkt, moraš pač uporabnika nekako razsvetliti, da si boljši od konkurence.

Paradigma ponovnega vklopa imunskega odziva, ki ga je malignom sposoben »izklopiti« tudi s pomočjo receptorskih »stikal«, je trenutno zelo vroča.

Imunomodulatorji

Odpira se novo področje zdravljenja z molekulami, ki jih imenujemo imunomodulatorji. Raka na pljučih tradicionalno sicer ne uvrščajo med tako imenovane imunogene malignome, vendar kot kaže, uravnavanje imunskega odziva bolnika z rakom odpira nova obzorja. Onkologi, stari mački obravnave bolnikov s pljučnim rakom, so nenadoma znova prisiljeni v roke vzeti učbenike bazične imunologije in znanje dopolnjevati z novostmi, ki se na tem področju dopolnjujejo z veliko hitrostjo. Raziskave z imunomodulatorji, ki so jih Američani poimenovali »check-point« inhibitorji, so sicer večinoma še v fazah zgodnjega kliničnega testiranja, vendar aktualnost tega področja nenavadno hitro potiska raziskave v drugo in tretjo fazo, kar lahko pomeni tudi skorajšnje spremembe v klinični praksi.

Paradigma ponovnega vklopa imunskega odziva, ki ga je malignom sposoben »izklopiti« tudi s pomočjo receptorskih »stikal«, je zdaj zelo vroča tudi pri zdravljenju bolnikov z rakom na pljučih. Zaviralci receptorjev za programirano celično smrt, inhibitorji PD1, so v zgodnjih fazah kliničnih raziskav pokazali še boljšo odzivnost in manjšo toksičnost. A je še prezgodaj za prevelik optimizem. Sistem medceličnega komuniciranja je namreč tako kompleksen, da v tem trenutku spoznavamo šele abecedo.

Preventiva

Medicinska stroka in industrija zdravil na tem področju dobro sobivata. Toda ne moremo mimo glavnega vodila starokitajskih zdravnikov, da je najboljši tisti zdravnik, čigar pacienti sploh ne zbolijo. Jasno je, da je kajenje kljub naraščanju incidence »nekadilskega« raka še vedno najpomembnejši dejavnik tveganja. V Avstraliji so na področju omejevanja kajenja naredili ogromno. Kajenje je prepovedano na vseh javnih odprtih in zaprtih prostorih, tudi na plažah, odločili so se za enotno oblikovane cigaretne škatlice, brez vsakršnih možnosti za razločevanje blagovnih znamk proizvoda. Predvsem pa so cigarete zelo drage. Ukrepi že kažejo rezultate. Kljub temu so se pravkar odločili še za zvišanje trošarine, ki je seveda najučinkovitejši ukrep protikadilske politike. Ne dvomim sicer, da bomo kmalu sledili Avstralcem in jih zvišali tudi pri nas, a ob kroničnem pomanjkanju vladne strategije se bojim, da zbrana sredstva ne bodo usmerjena tja, kjer bi imela učinek - v omejevanje kajenja in preventivo bolezni, ki so posledica kajenja.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Medicina in družba
Medicina in družba (intervju) Vodil sem raport in vsi so gledali v tla

Dr. Tomislav Klokočovnik po 35 letih dela v UKC razmišlja o čudnem prekletstvu, ki ga lahko prinese popolna predanost svojemu...

Mojci v spomin

Kup mesa in kosti, nekaj litrov rdeče krvi. V možganih sivina in belina, se tu skriva človeka veličina? Tam, kjer za roke je...

Novice
Novice Epigenetske spremembe pokaže že ena sama neprespana noč

Poleg hormonskih neravnovesij so v ozadju porušenega spalnega ritma tudi cirkadiano uravnavani encimi in epigenetske spremembe....

Novice
Novice Je lahko metformin najuspešnejši za dolgoročni nadzor teže?

Metformin je učinkovitejši dolgoročno in v starejši populaciji, je pokazala poznejša (post hoc) analiza podatkov programa Diabetes...