ZMAGOVALNA DOBRA PRAKSA: Rheumahelper - spodbuda k oblikovanju podobnih orodij tudi za druge specialnosti

ZMAGOVALNA DOBRA PRAKSA: Rheumahelper - spodbuda k oblikovanju podobnih orodij tudi za druge specialnosti
ZMAGOVALNA DOBRA PRAKSA: Rheumahelper - spodbuda k oblikovanju podobnih orodij tudi za druge specialnosti
  28.02.2016  |  22:00
Čas branja: 3 min
Komisijo je prepričalo, da se je mobilna aplikacija »prijela« in jo zdravniki radi uporabljajo ter da obstajajo podatki, kako se je izboljšalo klinično delo revmatologa, kakšne klinične rezultate je prinesla aplikacija in koliko časa je bilo prihranjenega z njeno uporabo.

Strokovna komisija je v obrazložitvi za nagrado še zapisala, da sta mobilna aplikacija in način njenega nastanka velika spodbuda k oblikovanju podobnih orodij tudi za druge specialnosti. V Sloveniji jo po podatkih proizvajalca, podjetja Mediately, uporablja 70 odstotkov vseh revmatologov. Le nekatere izmed držav, v katerih je največ uporabnikov, pa so Brazilija, Argentina, Kolumbija, Venezuela, Indija, Malezija, Indonezija...

dobra-praksa-050-jm.1456579025.jpg
Vodja prodaje pri podjetju Mediately çbBlaž Gantarç&b (levo) in direktor podjetja Blaž Triglav. Kot pravi Triglav, za aplikacijo RheumaHelper v prihajajočem letu načrtujejo predvsem razširitev nabora meril in kalkulatorjev po predlogih uporabnikov.

Tim in podpora

V Medicini danes smo o aplikaciji Rheu­maHelper pisali že v posebni prilogi o digitalnem zdravju. Nastala je po tem, ko so leta 2010 začele veljati nove smernice v zvezi z ocenjevanjem aktivnosti revmatoidnega artritisa. Merila so bila v nasprotju s predhodnimi prvič ovrednotena številčno. Tako se je pojavila potreba po orodju, ki bi poenostavilo računanje aktivnosti bolezni. Revmatolog Žiga Rotar je takrat zasnoval namizno aplikacijo za Windows, nato pa je ekipa podjetja Mediately v sodelovanju z njim in revmatologom dr. Matijo Tomšičem leta 2012 izdelala še mobilno aplikacijo.

Podpora in financiranje

4.500

revmatologov iz več kot 100 držav po vsem svetu redno uporablja aplikacijo RheumaHelper. Do danes je bila naložena na več kot 15 tisoč telefonov.

Uradni sponzor aplikacije je v Sloveniji biofarmacevtska družba AbbVie. Ta je med drugim proizvajalec zdravljenju revmatskih obolenj namenjenega biološkega zdravila adalimumab. Kot pravi direktorica Maja Vauda, v AbbVieju vloge in poslanstva inovativnega proizvajalca zdravil ne vidijo omejenega le na zdravilo, »temveč na celostno izboljšanje standardov in kakovosti obravnave bolnikov z revmatskimi obolenji v Sloveniji«. Tako so danes ponosni, da podpirajo aplikacijo, ki je presegla slovenski prostor in je uporabljana širše po svetu. »Slovenski strokovnjaki - tako razvijalci aplikacije kot revmatologi - tako dobivajo mednarodno priznanje za svoje delo in dokazujejo, da so med najboljšimi,« meni Maja Vauda. RheumaHelper je na Hrvaškem podprl Pfizer in zahvaljujoč njihovi promociji, aplikacijo uporablja 40 odstotkov tamkajšnjih revmatologov, navajajo v Mediatelyju. Glede na statistiko je sicer med 4.500 aktivnimi uporabniki največ zdravnikov v Južni Ameriki, sledita Azija in Evropa.

Širitev

Število uporabnikov narašča predvsem z ustnimi priporočili med strokovnjaki. Spletni portal Health­line je aplikacijo lani uvrstil med najboljše mobilne aplikacije na področju revmatologije. Lani je Britansko združenje revmatologov (British Society of Rheumatology) aplikacijo promoviralo na svoji jesenski konferenci. Tudi slovenski revmatologi so bili z aplikacijo večkrat seznanjeni na srečanjih sekcije slovenskih revmatologov. Kot pravi eden izmed rednih uporabnikov, specialist interne medicine iz Splošne bolnišnice Celje Dean Sinožič, aplikacijo uporablja, ker omogoča hitro adaptacijo oziroma zamenjavo terapije pri bolnikih z neurejeno boleznijo. Dobro je sprejeta tudi pri delovnem procesu, med samim kliničnim pregledom bolnikov. »Bolnikom smo na začetku pojasnjevali, zakaj uporabljamo telefon in da tako določamo aktivnost njihove bolezni ter z aplikacijo lažje ocenjujemo uspešnost zdravljenja,« pravi Sinožič.

O podjetju Mediately

Mediately je mlado, a relativno stabilno podjetje s šestimi zaposlenimi. Njihov glavni produkt, ki ga nenehno razvijajo, je aplikacija Register zdravil. To je priročno orodje za zdravnike, pomaga jim pri preverjanju lastnosti zdravil, njihovem odmerjanju in predpisovanju. Poleg uradnih podatkov o zdravilih, ki so v aplikacijo vneseni iz Centralne baze zdravil in dokumentov Evropske agencije za zdravila (EMA), so v aplikacijo postopoma dodajani kalkulatorji za lažje izračunavanje specifičnih zdravil. Trenutno sta izdelana kalkulator za ocene dejavnikov tveganja globoke venske tromboze in kalkulator za odmerjanje zdravila Inspra, namenjenega zmanjševanju tveganja za srčno-žilno umrljivost in obolevnost pri odraslih bolnikih s kroničnim srčnim popuščanjem. Poleg Slovenije so z Registrom zdravil aktivni še na Hrvaškem, v Srbiji in na Češkem.

Financiranje

Glavni vir prihodkov podjetja je farmacevtska industrija, pred kratkim so postali globalno odobren Pfizerjev prodajalec, kar v praksi pomeni, da ob širitvi na tuje trge lažje začnejo sodelovati s Pfizerjevimi enotami. Zaradi sodelovanja s farmacijo je v ZDA na podobno podjetje, kot je Mediately, letelo kup očitkov o vpraš­ljivi verodostojnosti. Kot zagotavlja direktor podjetja Blaž Triglav, na več načinov skrbijo, da farmacija ne bi vplivala na pristranskost njihove aplikacije, saj so vanjo vključena vsa zdravila s seznama uradno registriranih zdravil posamezne države. Torej specifični proizvajalci niso v prednosti. Oglasna sporočila so ustrezno označena.

V razvoju tudi aplikacija za bolnike

Ob hitrem razvoju personalizirane medicine in povečanju števila pobud za plačne modele zdravljenja, osnovane na uspešnosti zdravila, je med farmacevtskimi družbami vse več zanimanja za digitalne rešitve, pa naj gre za merilnike, diagnostične naprave ali druga orodja, ki pomagajo pri ohranjanju zdravja in uravnavanju kroničnih bolezni. Biofarmacevtska družba AbbVie je poleg RheumaHelperja podprla tudi razvoj aplikacij RA Helper in SpA Helper, ki sta namenjeni bolnikom z revmatoidnim artritisom in spondiloartritisi. Ti se za zdaj med bolniki še nista razširili. Zato se v Mediatelyju aktivno posvetujejo z Društvom revmatikov Slovenije. »Nanje smo se obrnili za nasvet, kako lahko čim bolje rešiti njihove vsakodnevne težave pri spremljanju bolezni, ki jih s prvo verzijo aplikacije nismo uspešno zajeli. Podobno kot pri naših aplikacijah za zdravnike je povratna informacija uporabnikov tista osnova, na kateri bomo gradili in izboljševali izdelke,« pravi direktor Mediatelyja Blaž Triglav.

Tjaša Zajc je samostojna publicistka s področja razvoja tehnologij v zdravstvu. Trenutno je v družbi Marand odgovorna za poslovni razvoj mreže OPENeP. Je tudi avtorica podkasta Medicine Today on Digital Health.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Klinična praksa
Klinična praksa Cilj je pridobiti klinične podatke in izkušnje zdravljenja z NOAK

Register zdravljenja z neposrednimi peroralnimi antikoagulacijskimi zdravili (NOAK) v sekundarni preventivi ishemične možganske kapi je...

Klinična praksa
Klinična praksa Kakovost življenja po hudi poškodbi je prav tako pomembna kot preživetje samo

Potrebno je troje: pritok denarja za vzdržnost zdravstvenega sistema, bazen etičnega in visokostrokovnega kadra ustrezno stimuliranih...

Tehnologija
Tehnologija Kako medicinski »veliki brat« že danes pomaga Slovencem pri zdravljenju

Milijoni evrov prihrankov, kakovost­nejše delovno okolje za zdravnike, bolj zdravi in zadovoljni pacienti... To in še mnogo več...

Klinična praksa
Klinična praksa Sakralna nevromodulacija tudi za slovenske bolnike

Slovenski bolniki nestrpno pričakujejo možnost zdravljenja fekalne inkontinence s sakralno nevromodulacijo (SNM). Za zdaj so lahko takega...

Novice
Novice Ni časa za odlašanje pri srčno-žilno ogroženih bolnikih, ukrepati je treba čim prej

»Ljudi s sladkorno boleznijo še vedno zdravimo po sekvenčnem pristopu, glikirani hemoglobin pa postopoma raste. To ni dobro za...