Kaj pa, če bi o digitalnem zdravju poslušali?

Kaj pa, če bi o digitalnem zdravju poslušali?
Kaj pa, če bi o digitalnem zdravju poslušali?
  14.02.2017  |  11:34
Čas branja: 3 min
Če je tehnologija izdelana le na podlagi predpostavk razvijalcev, v praksi ni uporabljana. Zagate so še drugje: če je informacijska rešitev za predpisovanje zdravil dobra, pa je v bolnišnici premalo računalnikov, bodo zdravniki recepte pisali na roko. Za boljše razumevanje in osvetljevanje različnih vidikov digitalnih rešitev smo januarja začeli pripravljati podkast o digitalnem zdravju ‒ Medicine Today on Digital Health.

Med 12 prijavami za dobre prakse minulega leta je bila približno tretjina predlogov povezana z elektronskimi rešitvami: telemedicinska opora kroničnim bolnikom s srčnim popuščanjem ali sladkorno boleznijo, brezpapirni register revmatoloških bolnikov, mobilna aplikacija za ocenjevanje simptomov in iskanje primernih zdravil, ki so na voljo brez recepta. Brali smo še o strokovnem programu za povezovanje specialistov iz različnih držav, informacijski rešitvi za razporejanje dela delavcev v zdravstvu, avtomatiziranem sprejemu bolnikov v čakalnici. Vse te rešitve odpravljajo različne težave v zdravstvu. Večinoma so plod večletnega razvoja in sodelovanja informatikov, računalničarjev in medicinske stroke. So premišljene in zato delujejo ter se uporabljajo v praksi. Veliko digitalnih rešitev ni takšnih.

Na Medicini danes zadnji dve leti pozorno spremljamo razvoj digitalnega zdravja in z določeno zadržanostjo ocenjujemo nove rešitve. Moti nas, da se prepogosto digitalizacija predstavlja kot sveti gral, ki bo zamenjal zdravnike in medicino spremenil v servis, delujoč na podlagi tehnologije in umetne inteligence. Do tega je še daleč. Drži, tudi v zdravstvu se bo marsikatera stvar izboljšala zaradi prikladnosti informatizacije in digitalizacije. A počasi. Zdravstvo je v primerjavi z drugimi industrijami posebno v tem, da je v njem pričakovanega več osebnega stika med bolniki in izvajalci. Zdravnik mora slišati glas bolnika, da morda opazi tudi njegovo duševno stisko. Bolnik mora biti včasih pregledan v živo in mu za to, da ga zdravstveno stanje ne skrbi, veliko pomeni pomirjujoč pogled zdravnika v živo.

Naraščanje ponudbe

Digitalno zdravstvo je rastoč trg ‒ v start-upe z digitalnimi rešitvami za zdravstvo je bilo po podatkih ameriškega združenja StartUp Health lani vloženih osem milijard dolarjev, dve milijardi več kot leto prej. Leta 2010 je bilo investicij 159, lani že 599.

Na trgu je po podatkih analitske hiše Research2guidance že 260 tisoč mobilnih aplikacij za zdravstvo, a povpraševanje po teh rešitvah upada. Po nekaj mesecih se ljudje aplikacij večinoma naveličajo. To niti ni nujno slabo: za kroničnega bolnika je ob postavitvi diagnoze najpomembneje, da ima na voljo čim več zanesljivih informacij in orodij, ki mu pomagajo pri obvladovanju bolezni. Po določenem času skrb za kronično bolezen postane nova normalnost in orodja so postavljena v kot. Opolnomočenje je za bolnike dobro, manj ugodno pa utegne biti za razvijalce, ki si želijo, da bi uporabniki konsistentno uporabljali rešitve, saj se to sklada s poslovnimi modeli razvijalcev.

O takšnih vidikih, o tem, kako zdravstvo razumeti bolje, govorimo v podkastu Medicine Today on Digital Health. Sneman je v angleščini, da je dosegljiv tudi tujemu občinstvu. Predvsem želimo z izbranimi tujimi sogovorniki predstavljati dobre prakse, nove ideje in drugačne poglede, kot jih imamo doma, vnesti svež duh in nove ideje v naš in mednarodni prostor.

 

Tjaša Zajc je samostojna publicistka s področja razvoja tehnologij v zdravstvu. Trenutno je v družbi Marand odgovorna za poslovni razvoj mreže OPENeP. Je tudi avtorica podkasta Medicine Today on Digital Health.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Klinična praksa
Klinična praksa (intervju) Pacientom je treba povedati resnico. Brez olepševanja

Klinik in večni raziskovalec se je uradno, kar malo prisilno, priznava, upokojil pred dobrimi štirimi leti. A kar si, ostaneš. Še vedno...

Razno
Razno Zobozdravnik, ki je na vrhu sveta spet našel užitek v delovni rutini

Zobozdravnik Tomaž Rotar ima v Radovljici dve ločeni ordinaciji, koncesionarsko in samoplačniško. Poročen je z zdravnico, ima dve...

Novice
Novice Kako se rakava celica znajde, ko ji zmanjka prostora za rast

Ameriški raziskovalci so odkrili sinhrono delovanje med aktivnostjo proteinov v celičnem ogrodju in aktivacijo onkogenega signaliziranja...

Klinična praksa
Klinična praksa O nacionalnem načrtu in registru bi se lahko pogovarjali že aprila

Da pred začetkom zdravljenja z drago in na več ravneh zahtevno gensko terapijo nujno potrebujemo dobro osnovo, so se na okrogli mizi o...