Kaj za zdravje razvijajo inovatorji na Balkanu?

Kaj za zdravje razvijajo inovatorji na Balkanu?
Kaj za zdravje razvijajo inovatorji na Balkanu?
  17.07.2017  |  12:51
Čas branja: 4 min
Na mednarodni konferenci INFUSE Digital Health Networking event, ki jo je Medicina danes maja organizirala v sodelovanju s Tehnološkim parkom, se je predstavilo devet start-upov. Na kratko predstavljamo njihove rešitve.

Na prejšnjih dogodkih Medicine danes o digitalizaciji v zdravstvu so bili v ospredju zdravniki, težave, s katerimi se spopadajo, veliko poudarka je bilo tudi na ovirah za vključevanje inovacij v zdravstveni sistem. Tokrat smo pogledali drugo perspektivo: kaj o razvoju digitalnega zdravstva pravijo vlagatelji (celotno okroglo mizo lahko poslušate v našem podkastu). Ekipa mednarodnih strokovnjakov je nato poslušala predstavitve devetih start-upov in dala povratno informacijo glede razvoja.

Toothcam

Tomislav Mamić in Ivan Guć iz Splita sta predstavila idejo za zmanjšanje hrbtnih bolečin zobozdravnikov. Ivan Guć, sicer sam zobozdravnik, je izhajal iz tega, da imajo zobozdravniki zaradi nenehnega sklanjanja pri delu pogosto bolečine v križu. V ta namen sta izdelala rešitev, ki je sicer trenutno še v prototipni fazi, sestavljena pa je iz ustne kamere in naglavnih očal z vgrajenimi zasloni, ki zobozdravniku omogočajo videti stanje ustne votline.

Gluten Tag

Svetlana Bojić je predstavila bolnikom s celiakijo namenjeno aplikacijo GlutenTag. Pri bolnikih lahko traja od dveh ur do dveh dni (odvisno od posameznikovega metabolizma), preden se pojavijo težave zaradi zaužite hrane, v kateri je bil gluten. Aplikacija je namenjena beleženju obrokov, vrst hrane in restavracij kot varne ali ne varne za posameznika z intoleranco za gluten. Z beleženjem hrane in težav skozi aplikacijo posameznik lažje obvladuje svojo bolezen. Razvoj rešitve Bojićeva nadgrajuje in izboljšuje skupaj z možem, ki ima celiakijo.

Antistres klinika

Antistres klinika je ideja za mobilno aplikacijo za pomoč pri uravnavanju stresa in izboljšanje emocionalnega počutja. Produkt je za zdaj šele v idejni fazi razvoja. Aplikacija naj bi na podlagi posameznikovih podatkov posamezniku ponudila personalizirane nasvete.

Feelif

Feelif je rešitev, ki slepim in slabovidnim omogoča uporabo naprav z zasloni na dotik. Kot je na predstavitvi povedal Željko Khermayer, so že uveljavljene rešitve na trgu drage, velike ali enodimenzionalne ter neinteraktivne. Feelif sestavljata posebna mreža, ki se namesti na zaslon, in aplikacija, ki jo je treba naložiti na pametno napravo. Uporabnika nato pri uporabi vodi kombinacija vibracij, zvoka in govora. Uporabniki lahko čutijo oblike, rišejo, se učijo Braillove pisave, gledajo interaktivne zgodbe ali igrajo igrice. Feelif je bil tudi med letošnjimi finalisti Najpodjetniške ideje.

Mediately

Blaž Triglav, direktor podjetja Mediately, je predstavil med slovenskimi zdravniki poznano aplikacijo Register zdravil, namenjeno preverjanju odmerjanja in predpisovanja zdravil. V zadnjem času raziskovalna ekipa aplikacijo nadgrajuje z različnimi kalkulatorji za ugotavljanje aktivnosti bolezni.

Prebujevalnica

Prebujevalnica je sproščanju in spodbujanju samozdravljenja telesa namenjena izolirana multimedijska soba. Uporabnik je skozi serijo navodil na zaslonu voden skozi terapijo, ki naj bi pozitivno vplivala na njegovo samozavest in mentalno zdravje, kar posledično pripomore k izboljšanju kakovosti življenja.

FlySentinel

FlySentinel je naprava za pilote, namenjena meritvam vitalnih funkcij pilotov med poletom. Gre za po videzu pametni uri podoben merilnik, ki med poletom nadzoruje številne parametre, ki vplivajo na posameznikovo sposobnost pilotiranja, med drugim stopnjo hrupa, vlažnost zraka, ambientalno in telesno temperaturo, srčni utrip, saturacijo kisika v krvi. Če merilnik zazna, da je kakšen izmed parametrov problematičen, je pilot na to opozorjen. Vsi podatki so po poletu shranjeni, da jih lahko pilot po poletu analizira.

Tobiar

Tobiar je masažna naprava z možnostjo polnjenja prek USB-kabla, namenjena masaži zapestja, predela karpalnega kanala. Ob uporabi naj bi preprečevala bolečine v zapestju zaradi ponavljajočih se gibov. Uporablja se lahko tudi kot masažna naprava za druge dele telesa.

iEmbryo

iEmbryo je komplet naprav, namenjen nadzoru ploda med nosečnostjo in posledično preprečevanju spontanega splava. Del rešitve je tudi platforma, s katero lahko nosečnica v primeru sumljivih dogodkov, meritev kontaktira izbranega specialista.

Tjaša Zajc je samostojna publicistka s področja razvoja tehnologij v zdravstvu. Trenutno je v družbi Marand odgovorna za poslovni razvoj mreže OPENeP. Je tudi avtorica podkasta Medicine Today on Digital Health.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Klinična praksa
Klinična praksa Cilj je pridobiti klinične podatke in izkušnje zdravljenja z NOAK

Register zdravljenja z neposrednimi peroralnimi antikoagulacijskimi zdravili (NOAK) v sekundarni preventivi ishemične možganske kapi je...

Klinična praksa
Klinična praksa Kakovost življenja po hudi poškodbi je prav tako pomembna kot preživetje samo

Potrebno je troje: pritok denarja za vzdržnost zdravstvenega sistema, bazen etičnega in visokostrokovnega kadra ustrezno stimuliranih...

Tehnologija
Tehnologija Kako medicinski »veliki brat« že danes pomaga Slovencem pri zdravljenju

Milijoni evrov prihrankov, kakovost­nejše delovno okolje za zdravnike, bolj zdravi in zadovoljni pacienti... To in še mnogo več...

Klinična praksa
Klinična praksa Sakralna nevromodulacija tudi za slovenske bolnike

Slovenski bolniki nestrpno pričakujejo možnost zdravljenja fekalne inkontinence s sakralno nevromodulacijo (SNM). Za zdaj so lahko takega...

Novice
Novice Ni časa za odlašanje pri srčno-žilno ogroženih bolnikih, ukrepati je treba čim prej

»Ljudi s sladkorno boleznijo še vedno zdravimo po sekvenčnem pristopu, glikirani hemoglobin pa postopoma raste. To ni dobro za...