Zdravila proti astmi naslednja terapevtska skupina zdravil? (dopolnjeno z odzivom ZZZS)

Zdravila proti astmi naslednja terapevtska skupina zdravil? (dopolnjeno z odzivom ZZZS)
Zdravila proti astmi naslednja terapevtska skupina zdravil? (dopolnjeno z odzivom ZZZS)
  06.07.2017  |  13:17
Čas branja: 3 min
Združenje pnevmologov Slovenije (ZPS) opozarja, da zdravila proti astmi niso primerna za vključitev v sistem terapevtskih skupin zdravil. Ker je uvajanje skupine šele v fazi priprav, je nasprotovanje stroke pričakovano.

Združenje pnevmologov Slovenije (ZPS) je na zadnjem upravnem odboru obravnavalo letos napovedano potezo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), da bi naslednja terapevtska skupina zdravil postala zdravila proti astmi, in sicer tista s kombinacijami adrenergikov in inhalacijskih glukokortikoidov.

Ponovimo: kaj so terapevtske skupine zdravil?

Terapevtske skupine zdravil ZZZS postopoma uvaja že od leta 2013, saj prinašajo racionalnejšo rabo zdravil in prihranke za zdravstveno blagajno. Gre za načelo določanja najvišje priznane cene za specifično skupino zdravil, kar v praksi pomeni, da lahko farmacevt v lekarni bolniku dražje zdravilo zamenja za cenejši ekvivalent, razen če zdravnik na recept izrecno ne zapiše prepovedi "Ne zamenjuj!". Pacient lahko sicer dražje zdravilo dobi ob doplačilu.

Na začetku uvajanja terapevtskih skupin je bilo v prvih 17 mesecih prihranjenih 25 milijonov evrov. Do danes je bilo uvedenih devet terapevtskih skupin zdravil.

Dolgo so bili med kandidati tudi hormonski kontraceptivi, vendar je bil zaradi vztrajnega nasprotovanja stroke predlog letos umaknjen. Za ta zdravila ZZZS letno nameni okoli pet milijonov evrov, kot ocenjujejo na ZZZS, so izdatki za 37,5 odstotka previsoki. Z uvedbo nove terapevtske skupine so od proizvajalcev zdravil pričakovali znižanje cen zdravil na raven cene zdravila z najugodnejšim razmerjem med stroški in učinki zdravljenja.

Terapevtske skupine zdravil so eden izmed finančnih mehanizmov za obvladovanje izdatkov za zdravila ob omogočanju dostopnosti novih, dragih zdravil. Lani so bili denimo v primerjavi z letom prej izdatki ZZZS za zdravila v obdobju od januarja do avgusta za 16,3 milijona evrov večji v primerjavi z istim obdobjem leta 2015. Najbolj so izdatki zrasli pri novih učinkovitejših, a precej dražjih zdravilih za zdravljenje hepatitisa C, sledijo izdatki za nova zdravila: proti multipli sklerozi, raku, psoriazi, Gaucherjevi bolezni, HIV ..., je razvidno iz novembrskega poročila ZZZS Recept.

Zakaj so zdravila proti astmi problematična za TSZ

Pnevmologi uvedbi TSZ proti astmi ostro nasprotujejo iz več razlogov.

  1. Vključena zdravila imajo različen način odmerjanja, saj se nekatera zdravila uporabljajo za olajševalno in vzdrževalno zdravljenje, druga le za vzdrževalno zdravljenje.

  2. Nepravilno jemanje zdravil, predvsem vdihovalnikov za astmo, je pomemben vzrok neurejenosti astme. Potencialno to pomeni, da bo zamenjevanje zdravil zahtevalo vnovično edukacijo bolnikov, kar bi podaljšalo čas obravnave bolnika, čakalne dobe v pulmoloških ambulantah, povečalo bi se lahko tudi število obiskov urgentnih ambulant.

Pnevmologi za začetek predlagajo, da bi prihranke lahko dosegli z doslednejšim upoštevanjem priporočil za zdravljenje astme, kjer je zapisano, da lahko kombinirano zdravilo predpiše le specialist.

Kaj pravijo na ZZZS?

Na ZZZS so se po objavi našega članka, ki je vseboval le pomisleke stroke, odzvali še s svojimi argumenti. Kot pravijo, so strokovne dileme uskladili s strokovnim kolegijem Klinike Golnik, poleg tega je spremembe strokovno oblikovala in obravnavala 16-članska neodvisna strokovna Komisija za razvrščanje zdravil na listo.

"Namen uvedbe je znižati cene zdravil in s tako ustvarjenimi prihranki v višini 2,5 milijona evrov (na letni ravni; 20 odstotkov vrednosti teh zdravil) slovenskim zavarovanim osebam še naprej zagotavljati dostop do novejših, učinkovitejših, a bistveno dražjih zdravil. Na podlagi dosedanjih izkušenj s širitvami terapevtskih skupin zdravil od leta 2013 pričakujemo, da bodo proizvajalci zdravil znižali previsoke cene zdravil in da zato menjave zdravil pri stabilnih bolnikih ne bodo potrebne, niti se ne bo poslabšala urejenost kroničnih bolezni," je zapisal strokovni sodelavec na ZZZS Peter Rutar.

Ob tem med drugim še poudarja, da še vedno v primeru zdravstvenih razlogov, ko enakovredno zdravljenje z drugim zdravilom iz terapevtske skupine zdravil ni možno, lahko zavarovana oseba prejme zdravilo brez doplačila, enako kot to že velja za medsebojno zamenljiva zdravila.

Tjaša Zajc je samostojna publicistka s področja razvoja tehnologij v zdravstvu. Trenutno je v družbi Marand odgovorna za poslovni razvoj mreže OPENeP. Je tudi avtorica podkasta Medicine Today on Digital Health.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Klinična praksa
Klinična praksa Življenje s strahom in negotovostjo

Bolniki se s psihološkim bremenom, ki ga prinašata diagnoza in bolezen, različno spoprijemajo ter se nanje čustveno odzivajo. Pomembno...

Medicina in družba
Medicina in družba MS pri ženskah

Multipla skleroza (MS) prizadene ženske v rodni dobi, zato ženske z MS pomenijo posebno skupino. O morebitnem načrtovanju družine in...

Klinična praksa
Klinična praksa Zdravilišče enkrat na leto ne more nadomestiti učinkov redne vadbe

Bistvo rehabilitacije človeka z multiplo sklerozo je odvisno od njegovega stanja in prizadetosti. Zgolj obnovitvena rehabilitacija v...

Klinična praksa
Klinična praksa Učinek zdravljenja vztraja že devet let po zadnjem odmerku

Pri sodobnem zdravljenju MS je treba vztrajati pri zgodnjem diagnosticiranju in takojšnjem oziroma zgodnjem zdravljenju z...

Klinična praksa
Klinična praksa Jaz sem tista, ki vodi, ne bolezen

»Zelo pomembno je, s kakšnimi ljudmi se obdaš. Zaradi bolezni se nikakor ne smeš osamiti ali odreči družinskemu življenju, saj ti...

Klinična praksa
Klinična praksa MS sestra: temelj zaupanja in razumevanja bolezni

»Bolniki si želijo pogostega komuniciranja z medicinsko sestro, specializirano za multiplo sklerozo, ker na tem temelji njihovo zaupanje,...

Klinična praksa
Klinična praksa »Ti je zdravnica danes popravila nogo?«

Vprašanje v naslovu Igorjev mlajši sin vsakokrat z brezmejnim otroškim optimizmom postavi očetu, ko se ta vrne s pregleda pri...

Klinična praksa
Klinična praksa POGOVOR: Za vsakega bolnika je treba najti najboljšo pot

Nevrolog prof. dr. Tjalf Ziemssen je neomajen zagovornik zdravljenja MS po načelu »zgodaj in z najučinkovitejšimi zdravili«, da bi...