Kaj je celovit sistem za upravljanje zdravil in zakaj ga potrebujete?

Kaj je celovit sistem za upravljanje zdravil in zakaj ga potrebujete?
Kaj je celovit sistem za upravljanje zdravil in zakaj ga potrebujete?
  18.07.2017  |  08:11
Čas branja: 3 min
Predstavljajte si brezpapirno bolnišnico z naprednim in nenehno razvijajočim se sistemom za upravljanje zdravil. Tak sistem od samega začetka ponuja podporo uporabnikom, povečuje varnost obravnave in izboljša izide zdravljenja.

Napreden in nenehno razvijajoč se sistem za upravljanje zdravil ne pomaga le zdravstvenim ekipam, da pripravljajo, pregledujejo in predpisujejo zdravila varno in učinkovito, temveč skrbi tudi za opolnomočenje celotnega medicinskega tima – od zdravnikov, medicinskih sester do farmacevtov.

Za boljše razumevanje zahtev takšne rešitve najprej poglejmo glavne faze in pomembnost posameznih korakov dobre rešitve za upravljanje zdravil:

Povzetek uskladitve farmakoterapije ob odpustu: Med bolnišnično oskrbo se lahko zaradi pomanjkljivih informacij o bolnikovi terapiji zgodijo resni zapleti. Podpora usklajevanju farmakoterapije glede na posameznikove spreminjajoče se potrebe je pomembna skozi celotno klinično pot bolnika – od uvajanja in zapisa zdravljenja ob sprejemu v bolnišnico do spodbujanja v oskrbo vključenih zdravstvenih delavcev k beleženju sprememb. Beleženje mora vsebovati spremembe pri farmakoterapiji in razloge za spremembe, vsakokrat, ko se zgodijo. To omogoča samodejno pripravo seznama povzetka zdravil ob odpustu.

Ambulantno in bolnišnično predpisovanje zdravil: Ročno napisani recepti so pogosto nečitljivi in po vsem svetu pomenijo eno izmed glavnih težav v zdravstvu, ki povzroča različne napake, od izdaje napačnih zdravil, odmerkov do časovnih zamikov zaradi potrebe po vnovičnem prepisu ali predpisu recepta. Napake in nesporazumi, povezani z zdravili, lahko ob dolgih seznamih drugih kompleksnih terapij posameznika povzročijo hude zaplete in podaljšajo zdravljenje. Proces predpisovanja mora temeljiti na ustrezno pripravljenem šifrantu zdravil, dostopnosti do informacij o režimih predpisovanja, celoten proces pa mora spremljati zanesljiv sistem za podporo pri odločanju.

Dajanje zdravil: Pomanjkanje sistematičnega pristopa pri spreminjanju obstoječih predpisov zdravil med obravnavo in intervencijami med hospitalizacijo lahko vpliva na varnost pacientov. Brez natančnih zapisov ni transparentnosti in preglednosti poteka zdravljenja. Medicinske sestre potrebujejo celovito in sistematično rešitev za sledenje spremembam naročil zdravil in prednostne sezname za dajanje zdravil. Sistem mora vsebovati opomnike za natančnejše in varno načrtovanje dajanja zdravil. K zagotavljanju, da pravi pacient ob pravem času dobi pravo zdravilo na pravi način, pripomorejo še dodatne varovalke, kot so integracija sistema za odčitavanja črtnih kod, spremljajoča podpora pri odločanju ter preglednost in vidnost podatkov o pacientu.

Farmacevtski pregled terapije: Trenutno klinični farmacevti v bolnišnicah nimajo sprotnega vpogleda v pacientova na novo predpisana ali pred nedavnim spremenjena zdravila. Posledično klinični farmacevti praktično ne morejo določiti, katere predpise zdravil je smiselno pregledati in premisliti za preprečevanje neželenih zapletov. Tako morajo trenutno klinični farmacevti ročno izvajati usklajevanje terapij, kar je neučinkovito, časovno potratno in lahko zaradi pomanjkljivih informacij vodi do napak. V dobrem sistemu morajo imeti klinični farmacevti možnost učinkovito obvladovati svojo delovno obremenitev ter nadzorovati in izboljševati učinkovitost lastnega dela, njihova priporočila morajo biti enostavno kreirana in komunicirana znotraj zdravstvenega tima v času celotne obravnave pacienta.

Upravljanje lekarne: Lekarna potrebuje dober informacijski sistem s podporo vsem aktivnostim in obveznostim v lekarni, od nadzora zaloge, naročil, dostav, izdaj zdravil, analitike, poročanja do priprave zdravil. Glavno je, da je sistem za upravljanje zdravil enostaven za integracijo s sistemom za nadzor terapije. Le tako lahko bolnišnica zagotovi, da vse aktivnosti z zdravili potekajo po načelu zaprte zanke.

  Analitika: Najpomembneje je, da so na koncu podatki uporabni za analize. To omogoča le strukturiran zapis podatkov v vseh fazah – pri poročanju, projektih, novih odkritjih in drugih rabah.

   Pri izbiri rešitve za upravljanje zdravil lahko ponudniki zdravstvenih storitev izbirajo med različnimi produkti, ki naslavljajo vse vidike ravnanja z zdravili. Sistem mora biti dovolj dobro zastavljen, da prepreči vračanje k papirnim rešitvam, ponudnik pa mora izvajalcu zdravstvenih storitev ponuditi kakovostno in metodološko zasnovano podporo med procesom uvajanja ter sistem za kontinuirano učenje pri vpeljavi in razvoju celotnega delovnega procesa.

   Anže Droljc je produktni vodja v podjetju Marand. 

   Napišite svoj komentar

   Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
   Klinična praksa
   Klinična praksa Cilj je pridobiti klinične podatke in izkušnje zdravljenja z NOAK

   Register zdravljenja z neposrednimi peroralnimi antikoagulacijskimi zdravili (NOAK) v sekundarni preventivi ishemične možganske kapi je...

   Tehnologija
   Tehnologija Kako medicinski »veliki brat« že danes pomaga Slovencem pri zdravljenju

   Milijoni evrov prihrankov, kakovost­nejše delovno okolje za zdravnike, bolj zdravi in zadovoljni pacienti... To in še mnogo več...

   Klinična praksa
   Klinična praksa Kakovost življenja po hudi poškodbi je prav tako pomembna kot preživetje samo

   Potrebno je troje: pritok denarja za vzdržnost zdravstvenega sistema, bazen etičnega in visokostrokovnega kadra ustrezno stimuliranih...

   Klinična praksa
   Klinična praksa Sakralna nevromodulacija tudi za slovenske bolnike

   Slovenski bolniki nestrpno pričakujejo možnost zdravljenja fekalne inkontinence s sakralno nevromodulacijo (SNM). Za zdaj so lahko takega...

   Novice
   Novice Ni časa za odlašanje pri srčno-žilno ogroženih bolnikih, ukrepati je treba čim prej

   »Ljudi s sladkorno boleznijo še vedno zdravimo po sekvenčnem pristopu, glikirani hemoglobin pa postopoma raste. To ni dobro za...