Nova lekarniška storitev Pregled uporabe zdravil dobro sprejeta

Nova lekarniška storitev Pregled uporabe zdravil dobro sprejeta
Nova lekarniška storitev Pregled uporabe zdravil dobro sprejeta
  03.10.2017  |  16:00
Čas branja: 1 min
Od tega leta se lahko pacienti o svojih zdravilih in drugih izdelkih za varovanje zdravja pogovorijo in individualno posvetujejo v bližnji lekarni. Glede na navedbe Lekarniške zbornice Slovenije so pacienti s storitvijo zadovoljni, čeprav je zanjo treba odšteti 27,59 evra.

Nova lekarniška storitev ponuja individualni zaupen posvet med bolnikom in strokovno usposobljenim magistrom farmacije o pravilni uporabi zdravil in namenu zdravljenja z njimi, za kar pacienti ne potrebujejo napotnice. Z vprašanji pacient pridobi dodatne informacije, razreši morebitne težave, pridobi navodila za varno uporabo zdravil in preveri, ali zdravila ustrezno jemlje.

Po zgledu tujih praks

Ker se je v zadnjih letih pokazalo, da vprašanja slovenskih pacientov velikokrat presegajo običajno svetovanje magistra farmacije o pravilni in varni uporabi zdravil, ki ne more takoj dati odgovorov, so v Lekarniški zbornici Slovenije, podobno kot v tujini, razvili storitev Pregled uporabe zdravil, ki jo opravljajo strokovno usposobljeni magistri farmacije.

Storitev je namenjena vsem uporabnikom zdravil

Storitev je primerna za vse paciente, ki uporabljajo zdravila, še bolj pa za tiste, ki imajo večja tveganja za težave, povezane z zdravili, denimo tiste, ki imajo veliko zdravil in zato zapleten režim jemanja.

Farmacevt se na posvet pripravi

Ob naročilu na posvet pacient pove, s katerimi zdravili na recept in morebitnimi drugimi izdelki se zdravi. Priporočljivo je, da tudi opozori na to, ali so z uporabo zdravil nastopile kakšne težave, da se farmacevt lahko na posvet pripravi. Šele nato pride na vrsto posvet. Če je potrebno, se farmacevt pogovori tudi s pacientovim zdravnikom.

Osebna kartica zdravil

Pacienti lahko dobijo tudi osebno kartico zdravil, s katere je razviden seznam vseh zdravil in drugih izdelkov, ki jih pacient uporablja. Kartica je namenjena boljšemu pregledu jemanja zdravil. Priporočljivo jo je pokazati tudi na zdravniških pregledih.

Dolgoročni vplivi na paciente in državno blagajno

Cilji storitve so namenjeni izboljšanju sodelovanja pri zdravljenju z zdravili, izboljšanju načina uporabe zdravil, izboljšanju sodelovanja pri zdravljenju z zdravili ter odpravi morebitnih težav pri zdravljenju z zdravili.

»Cilja novih storitev sta tudi aktivnejše ozaveščanje prebivalstva in skrb za manjšo količino odpadnih zdravil, ponujajo pa tudi možnost, da pacient dobi odgovore na postavljena vprašanja, povezana z zdravljenjem, prehrano in življenjskim slogom, ki jih zdravniki zaradi časovne stiske ne morejo dati,« je dejal predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub.

Pregled uporabe zdravil ni klasično svetovanje ob izdaji zdravil

Farmacevti pri izdaji zdravil vedno dajo informacije za pravilno in varno uporabo zdravil, vendar taka metoda dela v lekarni navadno ne omogoča podajanja obširnejših informacij. Storitev Pregled uporabe zdravil se izvede kot osebni pogovor pacienta z magistrom farmacije v zasebnem prostoru lekarne.

Vir: Lekarniška zbornica Slovenije

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Klinična praksa
Klinična praksa (intervju) Pacientom je treba povedati resnico. Brez olepševanja

Klinik in večni raziskovalec se je uradno, kar malo prisilno, priznava, upokojil pred dobrimi štirimi leti. A kar si, ostaneš. Še vedno...

Razno
Razno Zobozdravnik, ki je na vrhu sveta spet našel užitek v delovni rutini

Zobozdravnik Tomaž Rotar ima v Radovljici dve ločeni ordinaciji, koncesionarsko in samoplačniško. Poročen je z zdravnico, ima dve...

Novice
Novice Kako se rakava celica znajde, ko ji zmanjka prostora za rast

Ameriški raziskovalci so odkrili sinhrono delovanje med aktivnostjo proteinov v celičnem ogrodju in aktivacijo onkogenega signaliziranja...

Klinična praksa
Klinična praksa O nacionalnem načrtu in registru bi se lahko pogovarjali že aprila

Da pred začetkom zdravljenja z drago in na več ravneh zahtevno gensko terapijo nujno potrebujemo dobro osnovo, so se na okrogli mizi o...