Izkušnje iz ZDA: Zdi se, da se tehnološka revolucija šele začenja (podkast)

Izkušnje iz ZDA: Zdi se, da se tehnološka revolucija šele začenja (podkast)
Izkušnje iz ZDA: Zdi se, da se tehnološka revolucija šele začenja (podkast)
  27.10.2017  |  15:37
Čas branja: 1 min
"Do zdaj smo se inoviranja lotevali povsem napačno. Tehnologija je trenutno predvsem velika ovira - naučiti se moramo novih programov, gesla skrivamo pod tipkovnicami ... Ampak tehnologija, če je zasnovana dobro, je za uporabnika nevidna," pravi vodja za razvoj v ameriškem centru UPMC Rasu Shrestha.

ZDA po podatkih analitske hiše CB Insight pomenijo 75 odstotkov globalnega trga digitalnega zdravja. Podjetij in strokovnjakov, ki se lotevajo iskanja rešitev za zdravstvo, tako tam ne manjka. V 19. in 20. epizodi podkasta Medicine danes predstavljamo, kako se je zdravstvo v zadnjih desetih letih spremenilo zaradi digitalizacije. Konkretno je predstavljeno, kako se inovacij in digitalnih tehnologij lotevajo trije veliki medicinski centri v ZDA – Mount Sinai Health System, UPMC in Stanford Health.

V 19. epizodi lahko prisluhnete Indu Subaiyi, direktorici globalnega podjetja Health 2.0, ki že od leta 2006 organizira konference v zvezi s tehnologijami v zdravstvu. Od letos je Health 2.0 del vodilne globalne družbe za informacijske tehnologije v zdravstvu HIMSS.

Subaiya govori o tem, zakaj je po študiju medicine šla v analizo in spremljanje tehnološkega razvoja zdravstva. Health 2.0 se je zadnja leta usmerjal na skupino tako imenovanih neomenjenih, tabu problemov, ki se dotikajo zdravja, med drugim so to spremembe vedenja, kontracepcija, prenehanje kajenja, povečevanje telesne dejavnosti, glas zdravnikov na spletu. Ker so se s temi dejavniki zdravja številne rešitve že začele ukvarjati in ker je zavest, da gre za vprašanja, vredna pozornosti, vzpostavljena, Health 2.0 letos začenja z novo skupino problemov, tako imenovanimi nedopustnimi težavami – osamljenost, neenakost spolov v svetu tehnologije, trgovanje z organi, socialne determinante zdravja, nasilje, samomori … Vse to so bile teme letošnje letne konference, ki je na začetku oktobra potekala v Santa Clari v ZDA. Veliko poudarka pa je bilo tudi na vprašanjih o napredku zdravstvenih informacijskih sistemov v ZDA, interoperabilnosti in novosti, kot je blockchain.

V 20. epizodi podkasta pa predstavniki treh eminentnih ameriških organizacij predstavljajo svoje mnenje o sodelovanju s start-upi in med sabo.

Različni centri se inoviranja lotevajo različno – nekateri večinoma z raziskovalnega vidika in za podporo akademskemu razvoju –, takšen primer je Stanford Health. Zadnji sicer zelo veliko povpraševanja od start-upov dobivajo iz okolja, saj so situirani v Silicijevi dolini. Tako letno sodelujejo pri okoli ducat projektih, konverzija v prakso pa po besedah Mitesha Raa znaša okoli deset odstotkov.

Na UPMC je pristop povsem drugačen – znotraj medicinskega centra z 80 tisoč zaposlenimi je ustanovljena ločena investicijska firma UPMC Enterprises, ki aktivno išče, razvija in integrira mlada podjetja. UPMC ima v primerjavi z nekaterimi drugimi centri tudi specifičen položaj, saj je tako plačnik kot izvajalec storitev, kar prinaša drugačen pogled na zastavljanje in izvajanje storitev.

Mount Sinai Health System, o katerem smo obširneje že govorili v četrti epizodi našega podkasta, za razvoj novih rešitev uporablja inkubator – inovacijski center, kjer je bila razvita tudi prva platforma za predpisovanje aplikacij za zdravnike. Kot pravi Atreja, je informatizacija prinesla veliko pozitivnega, a tudi veliko stresa za zdravstvene delavce. Naslednja faza razvoja bodo rešitve, ki bodo avtomatizirale določene birokratske dele zdravstva. Optimizem leži v tem, da bi tehnologija kot so senzorji v prostoru, glasovne storitve in podobno medicinskim sestram ter zdravnikom namesto tipkanja omogočile več časa za bolnika, pogovor, dajanje navodil.

Govorijo: Rasu Shrestha iz UPMC, vodja Centra za varnost bolnikov na Stanford Health Mitesh Rao in vodja razvoja v zdravstvenem centru Mount Sinai Ashish Atreja.

Tjaša Zajc je samostojna publicistka s področja razvoja tehnologij v zdravstvu. Trenutno je v družbi Marand odgovorna za poslovni razvoj mreže OPENeP. Je tudi avtorica podkasta Medicine Today on Digital Health.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Klinična praksa
Klinična praksa Cilj je pridobiti klinične podatke in izkušnje zdravljenja z NOAK

Register zdravljenja z neposrednimi peroralnimi antikoagulacijskimi zdravili (NOAK) v sekundarni preventivi ishemične možganske kapi je...

Klinična praksa
Klinična praksa Kakovost življenja po hudi poškodbi je prav tako pomembna kot preživetje samo

Potrebno je troje: pritok denarja za vzdržnost zdravstvenega sistema, bazen etičnega in visokostrokovnega kadra ustrezno stimuliranih...

Tehnologija
Tehnologija Kako medicinski »veliki brat« že danes pomaga Slovencem pri zdravljenju

Milijoni evrov prihrankov, kakovost­nejše delovno okolje za zdravnike, bolj zdravi in zadovoljni pacienti... To in še mnogo več...

Klinična praksa
Klinična praksa Sakralna nevromodulacija tudi za slovenske bolnike

Slovenski bolniki nestrpno pričakujejo možnost zdravljenja fekalne inkontinence s sakralno nevromodulacijo (SNM). Za zdaj so lahko takega...

Novice
Novice Ni časa za odlašanje pri srčno-žilno ogroženih bolnikih, ukrepati je treba čim prej

»Ljudi s sladkorno boleznijo še vedno zdravimo po sekvenčnem pristopu, glikirani hemoglobin pa postopoma raste. To ni dobro za...