Urgentne centre zlorabljali za hitrejši dostop do zdravstvenih storitev

Urgentne centre zlorabljali za hitrejši dostop do zdravstvenih storitev
Urgentne centre zlorabljali za hitrejši dostop do zdravstvenih storitev
  21.11.2017  |  16:50
Čas branja: 1 min
Kljub opozarjanju strokovnjakov veliko posameznikov z namenom hitrejšega dostopa do zdravstvenih storitev še vedno izkorišča storitve urgentnih centrov za nenujne obravnave. S tem otežujejo delo specialistov urgentne medicine, ki jih je v Sloveniji občutno premalo.

Poleg tega se v desetih urgentnih centrih, ki delujejo v okviru 12 bolnišnic, soočajo s pomanjkljivo opremljenimi prostori, preobremenjenostjo in premajhnim številom strokovnega osebja, so na današnji tiskovni konferenci opozarjali strokovnjaki.

Po besedah predstojnika urgentnega centra UKC Maribor dr. Romana Koširja je največja težava urgentnih centrov po Sloveniji kadrovska zasedba. Meni, da bi za zapolnitev kadrovske vrzeli potrebovali od 200 do 300 specialistov. Vodja kirurškega bloka UKC Ljubljana je dodal, da so se ponekod urgentni centri zgodili prezgodaj, ker je gradnja stavbe hitrejša kot sprememba sistema, miselnosti in kadrovske zasedbe. Potem ko so prejšnji teden odprli nove prostore internistične in nujne prve pomoči UKC Ljubljana, upa, da bodo do leta 2020 lahko začeli tudi delo v novem kirurškem centru, za katerega zdaj pregledujejo in usklajujejo načrte.

Urgentni centri niso poliklinike

»Beležimo vsaj 640 tisoč obiskov dežurne službe na primarni ravni na leto, pri čemer je kritično bolnih, ki obiščejo urgenco, le pet odstotkov. Večina bolnikov se zaveda, da niso 'kritično bolni', a ne morejo oziroma nočejo počakati do obiska pri izbranem osebnem zdravniku. Tako velik obisk dežurnih služb jasno kaže na preslabo dostopnost do osebnih zdravnikov,« pa je poudaril predsednik sekcije za urgentno medicino SZD asist. Gregor Prosen iz ZD Maribor.

Predsednik Slovenskega zdravniškega društva prof. dr. Radko Komadina je opozoril, da bo treba dograditi pediatrične urgentne centre – trenutno delujeta le v Ljubljani in SB Celje. Predstojnik kliničnega oddelka za urologijo UKC Ljubljana doc. dr. Tomaž Smrkolj pa je izrazil skrb, da se bo tudi na področju urologije, kjer je veliko bolnikov in malo urologov, urgentni center zlorabljal za hiter dostop do specialističnega izvida.

Vir: SZD

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
S kavča na tekmo: kako naj pretečem desetko in polmaraton?

Nasveti iz prve roke, od tekaškega trenerja in legende ter podjetnice in gospodarstvenika, ki ne najdeta izgovora, zakaj ne bi tekla. Brez...