Bolnik po 20 letih slepote spregledal

Bolnik po 20 letih slepote spregledal
Bolnik po 20 letih slepote spregledal
  05.12.2017  |  15:00
Čas branja: 1 min
Pred 20 leti je mož utrpel poškodbo z apnom in popolnoma izgubil vid na obe očesi. Na desnem očesu so mu dvakrat presadili roženico, a je obakrat prišlo do zavrnitvene reakcije, ki je povzročila zamotnitev roženice. Maja letos pa so mu na Očesni kliniki UKC Ljubljana kot prvemu bolniku v Sloveniji implantirali umetno roženico, bostonsko keratoprotezo. Po več mesecih spremljanja so potrdili, da je bila prva vstavitev umetne roženice uspešna.

Zadnjih 15 let je imel sicer na desno oko okoli štiri odstotke vida, z nikoli operiranim levim pa je zaznaval le svetlobo in temo.

Da so za bolnika v Harvardski bolnišnici (kjer izdelujejo bostonske keratoproteze) lahko naročili izdelavo umetne roženice, so morali predhodno na bolnikovem levem očesu opraviti več testiranj. Najpomembnejša med njimi je bila ultrazvočna preiskava, s katero je dr. Katarina Andrejčič Novak natančno izmerila oko in opisala zdrav vidni živec.

Potek operacije

Več kot dve uri trajajočo operacijo sta opravila prim. dr. Vladimir Pfeifer in Alja Črnej, ki se je štiri leta po operaciji izobraževala v Angliji in Ameriki in je iz šolanja na Harvardu prenesla znanje o bostonski keratoprotezi. Med operacijo je dr. Pfeifer odstranil poškodovano roženico in pripravil podarjeno roženico, v katero je Črnejeva vstavila bostonsko keratoprotezo, jo fiksirala, dr. Pfeifer pa jo je nato presadil na prejemnika.

Bolnik izjemno zadovoljen in vesel, da tako dobro vidi

Na operirano (levo) oko bolnik zdaj na blizu vidi brez očal, na daljavo pa z –2,50 dioptrije stoodstotno. Tekoče lahko bere in uporablja mobilni telefon, zaradi dobrega vida pa je tudi zelo srečen. Izjemno zadovoljna sta tudi kirurga, ki sta povedala, da možnost, da nekomu povrneš vid, prinaša ogromno osebne radosti.

Vir: UKC Ljubljana

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Novice
Novice DRUGA FARMA DEBATA: Prihodnost financiranja zdravil iz javnih sredstev

Slovenijo v tujini velikokrat pohvalijo, da financira in ima na voljo vsa klinično pomembna zdravila, ki so standard tudi v zahodni...

Tehnologija
Tehnologija PRVA FARMA DEBATA: Vaša vprašanja in odgovori o digitalnem trženju

V začetku maja smo v uredništvu Medicine danes pripravili prvo farma debato. Ker je koronavirus veliko komunikacije in trženjskih...

COVID-19
COVID-19 Potrditev učinkovitosti remdesivirja proti COVID-19

Zgodnji rezultati raziskave ACTT so pokazali 31 odstotkov hitrejše okrevanje bolnikov, hospitaliziranih zaradi COVID-19. Ugotovili so tudi...

COVID-19
COVID-19 Kako na »Štefanu« testirajo zaščitne maske

Med pandemijo koronavirusa je skupina raziskovalcev z Instituta Jožefa Stefana (IJS) pod sovodstvom prof. Igorja Mekjaviča in prof. dr....

COVID-19
COVID-19 Lahko toplo vreme ustavi COVID-19?

O morebitnem rešilnem vplivu toplejšega vremena na COVID-19 je še vedno veliko teorij in razmeroma malo uporabnih podatkov.