Je za preiskavo, ki rešuje življenja, kriva stigma, povezana s strahom?

Je za preiskavo, ki rešuje življenja, kriva stigma, povezana s strahom?
Je za preiskavo, ki rešuje življenja, kriva stigma, povezana s strahom?
  19.06.2018  |  14:53
Čas branja: 2 min
Kljub priporočilom sta se za brezplačno presejanje odločila le dva odstotka kadilcev.

V ZDA bi nujno potrebovali javno kampanjo, v okviru katere bi Američane spodbujali k presejanju na prisotnost malignih sprememb v pljučih, je v Chicagu povedal predsednik združenja ASCO Bruce E. Johnson. Obsežna analiza skoraj 1.800 diagnostičnih centrov v ZDA je leta 2016 pokazala zelo majhno udeležbo hudih kadilcev pri presejanju za raka pljuč – na preiskavo CT, ki zaradi majhnega odmerka sevanja ne pomeni resnega dodatnega tveganja, jih je prišlo le 1,9 odstotka od skupaj sedem milijonov hudih kadilcev. Johnson je spomnil na kampanjo, ki že od leta 1990 uspešno vabi žensko populacijo z večjim tveganjem za raka dojk na mamografijo. Podobno bi z aktivnostmi za zgodnje ugotavljanje raka na pljučih tudi lahko rešili številna življenja.

Slaba udeležba posebej preseneča zaradi priporočil nacionalne delovne skupine za preventivo USPSTF (United States Preventive Services Task Force), predstavljena analiza pa je prva, ki so jo naredili po letu 2013, ko so bila omenjena priporočila objavljena. Stopnja presejanja pljučnega raka je precej nižja, kot jo beležijo pri presejanju za raka dojk in debelega črevesja, pravi avtor analize onkolog Danh Pham. Razlogi za slabo udeležbo niso jasni, gotovo pa ima pomembno vlogo stigma, povezana s slabimi terapevtskimi možnostmi v preteklosti.

Za tiste, ki pokadijo vsaj škatlico cigaret na dan

Pljučni rak je trdno na prvem mestu, kar zadeva umrljivost. Po napovedih za leto 2018 naj bi v ZDA povzročil 154.040 smrti. Najpogostejše žrtve so verižni kadilci, USPSTF pa na tej podlagi priporoča preventivni pregled oziroma presejanje za nekdanje in aktivne hude kadilce v starostni skupini od 55 do 80 let. Ameriška delovna skupina med hude kadilce uvršča tiste, ki pokadijo oziroma so v obdobju 30 let pokadili vsaj škatlico cigaret na dan. Pri izračunu upoštevajo ekvivalent omenjene postavke, kar pomeni, da v tvegano skupino sodijo denimo tudi kadilci, ki so v obdobju 15 let pokadili dve škatlici.

Redkost – brezplačno presejanje tudi za tvegano populacijo

ZDA so ena redkih držav na svetu, ki osebam v tvegani kadilski populaciji omogoča brezplačno presejanje pljučnega raka. Tako državne kot zasebne zdravstvene zavarovalnice presejanje z računalniško tomografijo (LDCT, low dose CT) omogočajo že slabih pet let. Američani se očitno ne zavedajo, da lahko preiskava pomeni razliko med življenjem in smrtjo, pravi dr. Richard Schilsky iz združenja ASCO. Majhna udeležba je strokovnjake presenetila in šokirala, ker preiskava ni invazivna, je neboleča in ne zahteva nikakršne priprave. Denimo, v primerjavi s kolonoskopijo, ki je izborna metoda za zgodnje ugotavljanje karcinoma na debelem črevesju, je LDCT za preiskovanca precej enostavnejša in manj neprijetna.

Poleg pionirskih raziskav odlične in predane radiologinje dr. Claudie Henschke je temelj drznega in pohvalnega pristopa Američanov k presejanju raka na pljučih pravzaprav njihova nacionalna raziskava, poimenovana NLST (National Lung Screening Trial). Pokazala je, da letna preiskava CT z majhnimi radiološkimi odmerki (LDCT) z zgodnjim ugotavljanjem tumorjev zmanjša tveganje za smrt kar za 20 odstotkov.

Mag. SAMO PITAMIC je redni strokovni sodelavec časnika Medicina danes.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Novice
Novice DRUGA FARMA DEBATA: Prihodnost financiranja zdravil iz javnih sredstev

Slovenijo v tujini velikokrat pohvalijo, da financira in ima na voljo vsa klinično pomembna zdravila, ki so standard tudi v zahodni...

Tehnologija
Tehnologija PRVA FARMA DEBATA: Vaša vprašanja in odgovori o digitalnem trženju

V začetku maja smo v uredništvu Medicine danes pripravili prvo farma debato. Ker je koronavirus veliko komunikacije in trženjskih...

COVID-19
COVID-19 Potrditev učinkovitosti remdesivirja proti COVID-19

Zgodnji rezultati raziskave ACTT so pokazali 31 odstotkov hitrejše okrevanje bolnikov, hospitaliziranih zaradi COVID-19. Ugotovili so tudi...

COVID-19
COVID-19 Kako na »Štefanu« testirajo zaščitne maske

Med pandemijo koronavirusa je skupina raziskovalcev z Instituta Jožefa Stefana (IJS) pod sovodstvom prof. Igorja Mekjaviča in prof. dr....

COVID-19
COVID-19 Lahko toplo vreme ustavi COVID-19?

O morebitnem rešilnem vplivu toplejšega vremena na COVID-19 je še vedno veliko teorij in razmeroma malo uporabnih podatkov.