Pozitivni rezultati za empagliflozin kot dodatek inzulinu pri diabetesu tipa 1

Pozitivni rezultati za empagliflozin kot dodatek inzulinu pri diabetesu tipa 1
Pozitivni rezultati za empagliflozin kot dodatek inzulinu pri diabetesu tipa 1
  26.06.2018  |  14:51
Čas branja: 1 min
Obe randomizirani študiji faze III iz programa EASE, ki sta preverjali učinkovitost zaviralca SGLT2 empagliflozina v kombinaciji z inzulinsko terapijo pri odraslih z diabetesom tipa 1, sta dosegli svoj primarni cilj, sta te dni sporočili farmacevtski podjetji Boehringer Ingelheim in Eli Lilly.

Primarni cilj učinkovitosti te kombinacije - v obeh študijah je bila to s placebom nadzorovana sprememba v nivoju A1C po 16 tednih zdravljenja - je bila dosežen pri vseh odmerkih empagliflozina, 2,5, 10 in 15 mg.

Pri veliko ljudeh s tipom 1 diabetesa je samo z inzulinom velik izziv uravnavati nivo sladkorja v krvi. Pri teh ljudeh obstaja tudi tveganje za zaplete, kot so izguba vida, srčno-žilne bolezni, ledvična bolezen in amputacije. Čeprav inzulinska terapija zelo napreduje, podatki za ZDA kažejo, da ima manj kot tretjina odraslih s tipom 1 urejen ciljni nivo sladkorja v krvi.

Varnostni profil v obeh študijah je bil podoben kot v prejšnjih študijah z empagliflozinom. Število primerov diabetične ketoacidoze je bilo primerljivo pri primerjavi empagliflozina 2,5 mg s placebom in višje od placeba pri bolnikih na empagliflozinu 10 in 25 mg.

Podrobni rezultati študij bodo predstavljeni 4. oktobra letos v Berlinu na kongresu Evropskega združenja za raziskave v diabetesu (EASD). Empagliflozin trenutno ni odobren za uporabo pri ljudeh z diabetesom tipa 1.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Novice
Novice DRUGA FARMA DEBATA: Prihodnost financiranja zdravil iz javnih sredstev

Slovenijo v tujini velikokrat pohvalijo, da financira in ima na voljo vsa klinično pomembna zdravila, ki so standard tudi v zahodni...

Tehnologija
Tehnologija PRVA FARMA DEBATA: Vaša vprašanja in odgovori o digitalnem trženju

V začetku maja smo v uredništvu Medicine danes pripravili prvo farma debato. Ker je koronavirus veliko komunikacije in trženjskih...

COVID-19
COVID-19 Potrditev učinkovitosti remdesivirja proti COVID-19

Zgodnji rezultati raziskave ACTT so pokazali 31 odstotkov hitrejše okrevanje bolnikov, hospitaliziranih zaradi COVID-19. Ugotovili so tudi...

COVID-19
COVID-19 Kako na »Štefanu« testirajo zaščitne maske

Med pandemijo koronavirusa je skupina raziskovalcev z Instituta Jožefa Stefana (IJS) pod sovodstvom prof. Igorja Mekjaviča in prof. dr....

COVID-19
COVID-19 Lahko toplo vreme ustavi COVID-19?

O morebitnem rešilnem vplivu toplejšega vremena na COVID-19 je še vedno veliko teorij in razmeroma malo uporabnih podatkov.