(Hepatologija) Objavljena so stališča za oskrbo bolnikov z boleznimi jeter

(Hepatologija) Objavljena so stališča za oskrbo bolnikov z boleznimi jeter
(Hepatologija) Objavljena so stališča za oskrbo bolnikov z boleznimi jeter
  24.04.2020  |  01:00
Čas branja: 1 min
Evropski združenji European Association of the Study of the Liver (EASL) in European Society for Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID) sta združili moči in zelo hitro izdali evropske smernice za oskrbo bolnikov z boleznimi jeter med pandemijo COVID-19.

Pri oblikovanju smernic in proučevanju ter zbiranju podatkov o vplivu okužbe s SARS-CoV-2 na funkcijo jeter je sodelovala tudi specialistka internistka in specialistka infektologinja s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC v Ljubljani prof. dr. Mojca Matičič. Smernice so že dostopne na spletu, kmalu pa bodo objavljene tudi v revijah, ki jih izdajata združenji JHEP Reports in Clinical Microbiology and Infection (CMI). Objavo najdete na spletni strani www.easl.eu.

Obravnava bolnikov

Smernice pregledno povzamejo splošno obravnavo bolnikov med pandemijo COVID-19, s posebnim poudarkom na obravnavi bolnikov s kronično boleznijo jeter (kompenzirano in dekompenzirano) ter tistih po transplantaciji jeter. Avtorji po skrbnem pregledu dozdajšnjih razpoložljivih dokazov poudarjajo, da so podatki, ki bi nedvoumno potrjevali mehanizme prizadetosti jeter med potekom okužbe s SARS-CoV-2, še zelo omejeni in da je še vedno veliko odprtih vprašanj. Kakorkoli, znaki okvare jeter se lahko pojavijo pri kritično bolnih s COVID-19, opozarjajo.

Odprta vprašanja

Med pomembnimi vprašanji, ki so za zdaj še nepojasnjena in zahtevajo dodatne raziskave, zanimajo pa veliko zdravnikov, so med drugim tudi vloga hepatobiliarnega in gastrointestinalnega trakta (GIT) kot možnega izvora za prenos virusa prek jeter in biliarnega izločanja presnovkov v GIT ter vprašanje vpliva zaviranja imunske odzivnosti na potek COVID-19. Še kar nekaj časa bo trajalo, da se pomen kliničnih opažanj pri azijski populaciji in vsa nerazjasnjena vprašanja potrdijo ali ovržejo tudi pri evropski, vendar za zdaj ni verjetno, da okužba s SARS-CoV-2 povzroča okvaro jeter do te mere, da bi to pomembno doprineslo k celokupnemu bremenu bolezni.

Ohraniti kar najboljšo oskrbo tudi med pandemijo

»Trenutne razmere pandemije ter množica informacij, tudi neresničnih in domnevnih, ki vsak dan prihajajo na plan, povzročajo negotovost in zaskrbljenost tako pri bolnikih kot pri zdravstvenem osebju. Nikakor ne smemo podcenjevati grožnje COVID-19, vendar je zelo pomembno, da oskrbo bolnikov s kronično boleznijo jeter ohranimo na najvišji možni ravni tudi med obdobjem pandemije,« so zapisali strokovnjaki združenj EASL in ESCMID.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Novice
Novice DRUGA FARMA DEBATA: Prihodnost financiranja zdravil iz javnih sredstev

Slovenijo v tujini velikokrat pohvalijo, da financira in ima na voljo vsa klinično pomembna zdravila, ki so standard tudi v zahodni...

Tehnologija
Tehnologija PRVA FARMA DEBATA: Vaša vprašanja in odgovori o digitalnem trženju

V začetku maja smo v uredništvu Medicine danes pripravili prvo farma debato. Ker je koronavirus veliko komunikacije in trženjskih...

COVID-19
COVID-19 Potrditev učinkovitosti remdesivirja proti COVID-19

Zgodnji rezultati raziskave ACTT so pokazali 31 odstotkov hitrejše okrevanje bolnikov, hospitaliziranih zaradi COVID-19. Ugotovili so tudi...