Tedenska digitalna izdaja medicinskega časnika Medicina danes. Tedenske novosti s področja medicine, farmacije in sorodnih znanosti. Vse, kar morate vedeti o dogajanju v zdravstvu.

Spoštovani bralci,

v bolnišnicah končujejo kar nekaj naložbenih projektov. Na Dermatovenerološki kliniki v Ljubljani je julija začel delovati histopatološki laboratorij. Pričakujejo, da bodo v njem letno pripravili in pregledali do deset tisoč vzorcev ter s tem zmanjšali odvisnost od zunanjih izvajalcev, s tem pa bodo znižali tudi stroške. Proste laboratorijske zmogljivosti bodo lahko ponudili tudi drugim zdravstvenim ustanovam, ki bodo imele tako dostop do najsodobnejših preiskav po konkurenčnih cenah. Celotno naložbo, vredno 630 tisoč evrov, je pokrila Dermatovenerološka klinika iz prihrankov rednega poslovanja. Tukaj si lahko ogledate tudi film o novem laboratoriju. Klinika je poleti sicer opozorila tudi na težavo z zaposlovanjem specialistov dermatovenerologov, zaradi pomanjkanja katerih naredi samo dve tretjini programa, ki ji ga plača zavarovalnica. Javno dermatovenerologijo najbolj ogrožajo v glavnem mestu, so povedali za Dnevnik, kjer so ljudje zasebnim dermatovenerologom iz žepa pripravljeni plačati številne storitve.

Julija so se začela tudi gradbeno-obrtniška dela za nov laboratorij v objektu DTS nad urgentnim blokom UKC Ljubljana. Po koncu teh del naj bi predvidoma v letu dni sledila montaža laboratorijske opreme, katere tri sklope od štirih so že kupili, za en sklop pa zaradi revizije postopek javnega naročanja še poteka. S tem naj bi v UKC Ljubljana konsolidirali laboratorijsko dejavnost in vzpostavili enotne laboratorijske službe. Z zmogljivostmi novega laboratorija naj bi opravljali več storitev, ki jih zdaj še ne morejo in ki jih naročajo pri zunanjih izvajalcih. Več podatkov o pogodbenih vrednostih, ponudnikih in poteku javnega naročila je dostopnih na tej povezavi.

V novomeški bolnišnici pa so ortopedi po prvi endoprotezi kolka v okviru 24-urne hospitalne obravnave julija postavili nov mejnik: v okviru enodnevne hospitalne obravnave so opravili še prvo endoprotezo kolena. Dosežek je rezultat večletnega nepretrganega uvajanja novosti in izboljševanja programov pospešenega okrevanja po ortopedskih operacijah, so povedali. Novi dosežek njihovega ortopedskega tima, v katerem so ortopedi, anesteziologi, medicinske sestre in tehniki ter fizioterapevti, je izpopolnjevanje operativnih tehnik, protibolečinske terapije, usmerjene fizioterapije ter obravnave pacienta na oddelku. Pacienta so sprejeli zjutraj na dan operativnega posega in odpustili v popoldanskem času, za ta poseg je v bolnišnici preživel le deset ur, zadovoljstvo pa je bilo obojestransko.

Bolnišnica Topolšica je danes na Brdu pri Kranju na dogodku CIO za 2019 prejela nagrado za digitalno preobrazbo 2019. S preobrazbo iz papirnate dokumentacije v elektronsko obliko je korenito spremenila procese in delovanje ustanove. S tem je izboljšala dostopnost in čas diagnostike, skrajšali so čakalno dobo in čas obravnave najbolj akutnih bolezni, kot je pljučni rak, kar zagotovo vpliva na boljši izhod zdravljenja bolnikov. S posodobitvijo in digitalizacijo procesov ter vzpostavitvijo novih standardov so postali tudi zgled za podobno preobrazbo v drugih zdravstvenih ustanovah.

Vodstvo UKC Ljubljana je za vodenje Pediatrične klinike kot strokovnega direktorja z 2. septembrom 2019 pooblastilo doc. dr. Marka Pokorna. Dr. Marko Pokorn je sicer pediater infektolog na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani. Na Onkološki inštitut Ljubljana se s Klinike Golnik vrača tudi specialistka na področju raka pljuč dr. Mirjana Rajer.  

Na začetku septembra so v Lekovem Razvojnem centru Slovenija odprli nove razvojne laboratorije, v katerih bodo lahko razvijali tudi zahtevne trdne in sterilne farmacevtske oblike za zdravljenje onkoloških obolenj. Naložba je vredna 7,5 milijona evrov. Razvojni center Slovenija je vodilni Sandozov razvojni center za razvoj tehnološko zahtevnih izdelkov. Izdelke – do zdaj so jih razvili in dali na trg več kot sto, prevladujejo zdravila proti srčno-žilnim obolenjem in sladkorni bolezni, antiinfektivi, onkološka zdravila, zdravila za lajšanje in zdravljenje alergij, uroloških težav, bolezni prebavil, bolečine in nevroloških bolezni – razvijajo za najpomembnejše trge Evrope, ZDA, Kanade in Japonske ter hitro rastoče trge Brazilije, Rusije, Mehike in Kitajske.

Na ZZZS so ustvarili novo terapevtsko skupino zdravil, in sicer za inhalacijske adrenergike v kombinaciji z antiholinergiki, vključno s kortikosteroidi v trojnih kombinacijah. Skupaj je zdaj že 14 terapevtskih skupin zdravil.

Želimo vam prijeten začetek jeseni in vabljeni k branju naših vsebin.

Uredništvo Medicine danes

Spremljajte nas tudi na Facebooku in Twitterju ali pa poslušajte naš podkast!

Zdravje ni zgolj odsotnost bolezni ali invalidnosti, ampak tudi duhovna in socialna blaginja

Na področju obravnave bolnikov z MS prevečkrat pozabimo, da zdravje ne pomeni le odsotnosti bolezni ali invalidnosti, ampak telesno, duhovno in socialno blaginjo, razmišlja nevrologinja izr. prof. dr. Saša Šega Jazbec s Centra za multiplo sklerozo na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana.

Odprte prijave na Medis Awards 2019
Kaj lahko za ljudi z blago boleznijo naredi specialist na primarni ravni

Sporočilo ste prejeli, ker ste prijavljeni v e-poštni seznam Medicina danes - pismo urednice

Odjavite se s seznama prejemnikov. | Nastavitve prejemanja.

Potrebujete dodatna pojasnila in pomoč? Pišite nam na e-naslov zasebnost@finance.si