Dragi bralci,

trenutno sem na evropski konferenci diabetologov EASD v Berlinu, kjer so strokovnjaki ameriškega diabetološkega združenja in evropskega združenja za študije v diabetesu (EASD) danes zjutraj predstavili skupna priporočila za obravnavo ljudi z diabetesom tipa 2. Priporočila se še bolj osredotočajo na ukrepe v zvezi s spremembo življenjskega sloga, ki je poleg metabolnega/bariatričnega posega edina opcija za doseganje remisije bolezni. Novejše študije srčno-žilnih izidov (CVOT) so prispevale veliko novih podatkov o učinkovitosti in varnosti novih terapij za zniževanje glukoze. Zato so strokovnjaki pri izboru priporočili takojšnjo oceno tveganja za srčno-žilne zaplete zaradi aterosklerotične srčno-žilne bolezeni, srčnega popuščanja in kronične ledvične bolezni. Pri priporočilih so med drugim upoštevali tudi vpliv cen na razpoložljivost novih zdravil, ki so že pomemben dejavnik tudi v Evropi. Odzivi, komentarji in podrobnosti novih priporočil v oktobrski številki Medicine danes, ki izide 24. oktobra.

ZZZS je ta teden objavil tri nove terapevtske skupine zdravil, za zniževanje visokega krvnega tlaka in za izboljšanje krvne slike po kemoterapiji. Gre za znan ukrep za znižanje cen zdravil, z dodatnimi tremi skupinami pa ZZZS ocenjuje, da bo prihranil dva milijona evrov.

V UKC Ljubljana se bo zagotovo med največje strokovne dosežke v zadnjem času zapisala prva presaditev obeh pljučnih kril. Doslej so presaditve pljuč za slovenske prejemnike opravljali v bolnišnici AKH na Dunaju, odslej pa bo obravnava in priprava na presaditev pljuč, sama presaditev ter zdravljenje in sledenje po presaditvi v rokah velike ekipe slovenskih strokovnjakov iz programa presaditve pljuč v UKC Ljubljana.

Ne gre pa spregledati niti zadnjega dosežka rekonstrukcijskih kirurgov iz UKC Ljubljana, prof. dr. Uroša Ahčana in prim. asist. Vojka Didanoviča, ki sta opravila rekonstrukcijo nosu pri bolnici z invazivnim rakom kože. Podrobnosti bosta strokovnjaka predstavila na tiskovni konferenci v torek, 9. oktobra.

Nobelova nagrajenca za dosežke s področja medicine za 2018 sta - najbrž ni presenečenje - znanstvenika James P. Allison and Tasuku Honjo. Prestižno nagrado sta prejela za odkritje imunoterapije, ki deluje prek spodbujanja imunskega sistema, da se bori proti tumorskim celicam. O nagradi, nagrajencih in najnovejših izsledkih s področja imunoterapije bomo prav gotovo veliko slišali na prihajajočem evopskem onkološkem kongresu ESMO in vam o vsem poročali.

Lepo vas pozdravljam in vas vabim k branju naših vsebin!

Urednica Medicine danes Lucija B. Petavs

Spremljajte nas tudi na Facebooku in Twitterju ali pa poslušajte naš podkast!

 

 

 

 

 

 

(intervju) Kako se bo obnesla njegova mešanica korenčka (boljše plačilo) in palice (red mora biti)?

Samo Fakin, novi minister za zdravje, je bil vsaj deset let v položaju, ko je lahko kritiziral zdrav­stveno politiko – in je to tudi počel. Zdaj bo kot minister strelovod za vse, kar je v zdravstvu narobe, hkrati pa pričakovanja javnosti za spremembe še nikoli niso bila večja. Fakin ve, kaj ljudje želijo slišati. Kar govori, se sliši kar dobro, čeprav so v gospodarstvu na preži zaradi napovedanih dodatnih obremenitev. Napoveduje dialog z vsemi v zdravstvu. A če jih bo samo poslušal, ne pa tudi upošteval – češ da sam najbolje ve, kaj je treba –, bo hitro počilo.

Dvodimenzionalna optična koherenčna tomografija koronarnih arterij

Dvodimenzionalna in tridimenzionalna optična koherenčna tomografija (2D- in 3D-OCT) sta najsodobnejši znotrajžilni diagnostični metodi za preiskovanje koronarnih arterij tako pri elektivnih bolnikih kakor pri bolnikih s srčnim infarktom. Podobno kot znotrajžilni ultrazvok uporabljamo OCT za natančen pregled koronarnih arterij pred vstavitvijo žilne opornice in po tej – za optimizacijo posega. V tej številki bom predstavil 2D-OCT, v prihodnji pa njegovo 3D-nadgradnjo.

Je pri Joseju Baselgi slava sprožila občutek nedotakljivosti?
Lorcaserin brez večjega tveganja za resne srčno-žilne dogodke

Sporočilo ste prejeli, ker ste prijavljeni v e-poštni seznam Medicina danes - pismo urednice.

. | Nastavitve prejemanja.

Potrebujete dodatna pojasnila in pomoč? Pišite nam na e-naslov zasebnost@finance.si.